سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲
×

علایم دیابت چیست؟ این ۱۱ علایم برای تشخیص دیابت را جدی بگیرید

کنترل قند خون برای تشخیص دیابت

 نشانه ها دیابت را جدی بگیرید و سبک زندگیتان را تغییر دهید.

۱۴ نوامبر (۲۳ آبان ماه) روز جهانی دیابت، سالروز تولد دکتر بانتیگ کاشف انسولین است. نامگذاری این روز برای آگاه کردن هرچه بیشتر دنیا در مورد بیماری دیابت است.

 

  1. قند خونتان را چک کنید
    افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، اغلب با برنامه غذایی مناسب، ورزش کردن و دارو، میزان قند خون خود را کنترل می‌کنند. فقط در صورتی که روزانه با دستگاه قند‌سنج میزان آن را اندازه بگیرید نتایج و تاثیر ورزش ، رژیم غذایی و دار‌‌وها بهتر نمود پیدا خواهد کرد. هر فرد مبتلا به تنهایی هم می‌تواند از دستگاه قند سنج استفاده نماید. فقط در صورتی که روزانه نتایج را یادداشت کرده و به پزشک خود نشان دهید، تاثیر درمان با دارو برای پزشک مشخص خواهد شد.
  2. تشنگی و تکرر ادرار
    تشنگی و تکرر ادرار از جمله قدیمی‌ترین علائم بیماری دیابت هستند، که بر اثر افزایش میزان قند، در خون پدیدار می‌شوند. هر چه کلیه‌ها برای دفع قند از خون بیشتر تلاش کنند، مایعات بیشتری از نسوج بدن خارج می‌شود و به همین دلیل بیش از معمول به دستشویی نیاز پیدا می‌کنید. بدن شما با تشنگی به شما اخطار می‌دهد که مایعاتی که از دست داده باید دوباره جایگزین گردد. اگر مایعات زیادی مصرف نکنید آب بدن شما خشک خواهد شد.
  3. احساس خستگی مفرط
    خستگی یکی دیگر از علائم غیر قابل کنترل بودنِ قند خون است. با افزایش قند خون، قند مازاد به جای آنکه به سمت سلول‌ها فرستاده شود در رگ‌ها محبوس شده و عضلات انرژی و سوخت کافی بدست نمی‌آورند. البته در افرادِ مختلف نمو‌دهای متفاوتی دارد، برخی از افراد فقط کمی احساس خستگی می‌کنند اما برخی دچار خستگی مفرط شده و دائما نیاز به چرت زدن دارند. گاهی افراد مبتلا به دیابت بعد از یک وعده غذاییِ مفصل احساس خستگی مفرط می‌کنند.
  4. ورم دست‌ و پاها
    اگر در کنار دیابت مبتلا به فشار خون هم هستید، هر دوی این بیماری‌ها عملکرد کلیه را برای دفع سموم و مایعات مختل می‌کنند. تورم دست و پاهای شما به دلیل جمع شدن مایعات در زیر مفاصل و به دلیل تخلیه ناقص از کلیه‌هاست و یک نشانه از اختلال در عملکرد کلیه‌ها. مصرف داروهایی که برای دیابت و فشار خون شما تجویز می‌شود، متضمن عملکرد صحیح کلیه‌ها خواهد بود. تغییر برنامه غذایی هم ممکن است موثر واقع شود. با متخصص تغذیه مشورت و همکاری کنید تا میزان قند خون شما کنترل شود.
  5. سرگیجه شدید
    احساس سرگیجه یا سستی از عوارض افت قند خون یا افزایش قند خون است. از آنجایی که کارکرد مغز وابسته به گلوکز است، در صورت بی‌توجهی به افت قند خون، خطرناک است و تهدیدی جدی محسوب می‌شود. یک لیوان آب میوه بلافاصله افت قند خون را جبران می‌کند. اما در صورتی که همیشه احساس سرگیجه و سستی می‌کنید پزشک خود را در جریان قرار دهید، شاید داروهای جدید یا برنامه غذایی متفاوتی لازم دارید.
  6. حس سستی و کرختی
    آسیب عصبی (که نوروپاتی محیطی خوانده می‌شود) یکی دیگر از علائم قند خون بالا و کنترل نشده است. بی‌حسی و کرختی در دست و پاها یا عدم احساس درد و تغییرات دما از علائم آسیب‌های عصبی می‌باشد. به طور منظم برای معاینات پاهایتان به متخصص مراجعه نمائید. افرادی که به neuropathy مبتلا هستند، تا زمانی که جراحات ناشی از بریدگی و زخم در بدنشان عفونی و حاد نشود، متوجه نمی‌شوند. یا نسبت به درد فوق‌العاده حساس می‌شوند. حتی ممکن است احساس دردی شدید و دائم را در بدنشان، بدون هیچ محرکی تجربه کنند.
  7. مشکلات معده
    دیابت همچنین به عصب‌هایی که وظیفه خالی نمودن شکم، حرکت غذا به آرامی در طول روده‌ها و هضم را برعهده دارند و در کل به دستگاه گوارش آسیب می‌رساند. هنگامی که شکم شما در هضم غذا دچار تاخیر شود، شرایطی که به آن “تاخیر در تخلیه معده یا فلج ناقص دستگاه گوارش” گفته می‌شود، رخ می‌دهد و شما با مشکلات ناخوشایند معده‌ای همچون اسهال ، یبوست و بی‌اختیاری مواجه خواهید بود. بسیاری افراد دیابتی با مشکلاتی از قبیل ناتوانی در خوردن و بلعیدن نیز دست به گریبان هستند. کنترل دیابت برای افرادی که مبتلا به تاخیر در تخلیه معده‌اند، بسیار دشوار‌تر است.
  8. تضعیف قوه بینایی
    قند خون بالا وفشار خون بالا به ساختار حساس چشم صدمه رسانده و تهدیدی جدی برای قوه بینایی محسوب می‌شوند. هنگامی که رگ‌های خونی چشم به دلیل دیابت پاره شوند، آسیب‌هایی حاد یا مزمن به شبکیه چشم وارد می‌کنند، که یکی از دلایل نابینایی در افراد بزرگسال است. دید غیرشفاف، لخته خون در چشم و نور شدید در چشم از آن دست مشکلاتی است که در صورت پدیدار شدن حتما باید به چشم پزشک مراجعه کنید. همین حالا برای چکاپ چشمانتان اقدام کنید پیش از آنکه بینایی شما تحلیل رفته و از بین برود.
  9. کاهش وزن بی‌دلیل
    برای کنترل دیابت نوع ۲، کاهش وزن همیشه فکر خوب و موثری است. اما کاهش وزن سریع، بدون ورزش و رژیم غذایی یا بدون اینکه تغییری در برنامه‌های روزانه شما اتفاق افتاده باشد، ممکن است از علائم قند خون بسیار بالا باشد. هنگامی که میزان گلوکز افزایش یابد تمامی مواد مورد نیاز بدن از طریق ادرار دفع می‌گردد.
  10. عفونت‌های مکرر
    عفونت‌های مکرر و برگشت‌پذیر، گاهی از علائم قند خون بالاست. عفونت‌های لثه، مجاری ادرار، باکتری و قارچ‌های پوستی و در بین زنان عفونت‌های واژن، از شایع‌ترین علائم قند خون بالاست. از دیگر عفونت‌ها می‌توان به عفونت‌های ریوی و دستگاه تنفسی، کلیه و عفونت‌های کبدی اشاره نمود و همچنین عفونت‌های باکتریایی گوش میانی و عفونت‌های سینوسی.
  11. کندی در بهبود زخم‌ها و کبودی‌ها
    اگر قند خون شما کنترل نشود، بهبود زخم یا کبودی‌های بدن شما بسیار کند می‌شود. هر گونه جراحتی هر چند کوچک را جدی بگیرید، زیرا جراحات در افراد مبتلا به دیابت از آن جهت که ممکن است عفونی شود بسیار مهم است. عفونت به خودی خودی، دیابت را وخیم‌تر می‌کند زیرا سیستم ایمنی بدن را درگیر مبارزه با عفونت‌ها می‌کند.

کنترل دیابت

از پیچیدگی‌های دیابت نترسید، فقط کافیست به دقت و مو به مو برنامه‌ریزی‌های درمانی پزشک معالج خود را اجرا کنید. داروهای خود را مصرف کنید، از برنامه غذایی سالم پیروی کنید، ورزش کنید تا میزان قند خون شما تنظیم شود. هر روز میزان قند خونتان را در منزل اندازه بگیرید تا مشخص شود که از حد مجاز فراتر نیست. سالی دو بار آزمایش قند خون را انجام دهید تا میزان دقیق قند خون و وضعیت سلامت شما مشخص شود.

هر گونه علائم جدید یا غیر متعارفی را به پزشک خود اطلاع دهید. اگر احساس سرگیجه دارید یا افت قند خون، اگر حالت‌تهوع غیر قابل کنترل یا گیجی، سستی، کرختی یا دوبینی که رفع نمی‌شود، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. .اگر قادر به کنترل فشار خون خود نیستید هم با پزشک خود تماس بگیرید.

این مطلب مفید بود ؟
بدمتوسطخوبخیلی خوبعالی
( تعداد رای دهنده 19, میانگین امتیاز: 4,32 از 5)
Loading...