شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
×

آخرین اخبار قطعی اینترنت و فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ در ایران

وزارت ارتباطات فاتحه اینستاگرام را خواند؟

مدیرعامل شرکت پست گفت: لیائی در ادامه با اشاره به بازدید خود از مناطقی در استان مازندران توضیح داد: «متوجه شدم که حتی در مناطق روستایی فروش محصولات از طریق اینستاگرام صورت می‌گرفته است. در حین بازدید مردم با دیدن من نسبت به شرایط اینترنت و فیلترینگ اینستاگرام ابراز شکایت کردند که من به آنها گفتم شما خودتان از قبل به این فکر بودید که احیاناً اگر روزی اینستاگرام بسته شود چه اتفاقی می‌افتد؟ خودتان باید به فکر می‌بودید و از ابتدا از ابزاری نظیر اینستاگرام استفاده نمی‌کردید.»
انتخاب: صبح امروز، بیست و چهارم مهرماه همایش روز ملی تجارت الکترونیک با حضور تعدادی از مسئولان، نماینده‌های کسب‌وکارها و اهالی رسانه برگزار شد.

این همایش در حالی برگزار شد که تعداد زیادی از فعالان حوزه اقتصاد دیجیتال کشور روزهاست نسبت به عواقب بسیار مخرب قطعی هرروزه اینترنت و فیلترینگ پلتفرم‌هایی نظیر اینستاگرام هشدار می‌دهند.

بعد از سخنان وزیر ارتباطات در خصوص اینکه کسب‌وکارها باید خسارات وارده را از معترضان بگیرند، امروز محمود لیائی، معاون وزیر ارتباطات که یکی از افراد حاضر در این جلسه بود در انتهای سخنان خود خطاب به روستاییانی که از پلتفرم‌های خارجی برای فروش محصولات خود استفاده می‌کردند، گفت که باید از قبل به فکر چنین روزی و محدودشدن اینستاگرام می‌بودند و به هشدار مسئولان برای کوچ به پلتفرم‌های داخلی توجه می‌کردند.

لیائی با اشاره به فشار رسانه‌ای به دلیل اظهارنظر درخصوص کاهش درآمد پست به خاطر شرایط کنونی اینترنت کشور و فیلترینگ اینستاگرام توضیح داد: «چند سالی است مسئولان تأکید می‌کنند که کسب‌وکارها به‌جای استفاده از ابزاری خارجی نظیر اینستاگرام از پلتفرم‌های رسمی که حاکمیت آماده کرده استفاده کنند و آنجا را رونق دهند.»

لیائی با بیان اینکه متأسفانه مردم عادی به این صحبت‌ها توجهی نداشتند و کسب‌وکار خود را در پلتفرم‌های حاکمیتی توسعه ندادند، توضیح داد: «الان به دلیل شرایط کشور اینستاگرام فیلتر شده و همه مردم نمی‌توانند دسترسی داشته باشند. اگر اینستاگرام خودش ایرانی‌ها را محدود می‌کرد چه جوابی می‌خواستند بدهند؟»

مدیرعامل شرکت ملی پست عنوان کرد: «الان نوک تیز پیکان انتقادات به سمت مسئولان است، اما دلیل آن بی‌توجهی کسب‌وکارها به صحبت‌های مسئولان درخصوص استفاده از پلتفرم‌های داخلی است.»

لیائی توضیح داد: «متوجه شدم که حتی در مناطق روستایی فروش محصولات از طریق اینستاگرام صورت می‌گرفته است. در حین بازدید مردم با دیدن من نسبت به شرایط اینترنت و فیلترینگ اینستاگرام ابراز شکایت کردند که من به آنها گفتم شما خودتان از قبل به این فکر بودید که احیاناً اگر روزی اینستاگرام بسته شود چه اتفاقی می‌افتد؟ خودتان باید به فکر می‌بودید و از ابتدا از ابزاری نظیر اینستاگرام استفاده نمی‌کردید.»

معاون وزیر ارتباطات در پاسخ به خبرنگار راه پرداخت درخصوص موضوع استفاده روستایی‌ها از پلتفرم‌های خارجی توضیح داد: «کسب‌وکارها نباید روی چیزی که ثبات ندارد سرمایه‌گذاری کنند، چه اینستا باشد چه پلتفرم‌های دیگر حتی داخلی. با توجه به شرایط و دشمنی آمریکا با مردم ما، این کشور هر ضربه‌ای که بتواند به اقتصاد ایران می‌زند و با توجه به اینکه آمریکا مالکیت پلتفرم‌های تجارت الکترونیک خارجی که کسب‌وکارهای ایرانی استفاده می‌کرده‌اند را دارد، توصیه ما این بوده که کسب‌وکارها از پلتفرم‌های داخلی استفاده کنند.»

او در پاسخ به این سؤال که آیا در حال حاضر ظرفیت استفاده از پلتفرم‌های داخلی وجود دارد یا خیر؟ عنوان کرد: «بله. ظرفیت انتقال همه کسب‌وکارها به پلتفرم‌های داخلی وجود دارد و اصلا فلسفه وجودی شبکه ملی اطلاعات، رفع نیازهای داخلی تجارت الکترونیک و پرداختن به همین موضوعات است.»

سلاح‌ورزی با بیان اینکه ایجاد محدودیت در اینترنت دارای اثرات مخرب میان‌مدت و بلندمدت است، توضیح داد: «هرچند تأثیر قطعی اینترنت بر فعالیت کسب‌وکارهای خرد و آنلاین بسیار مهم است و جای بررسی دارد اما واقعیت این است که قطع اینترنت علاوه بر این موضوع، روی میزان تولید ناخالص کشور تأثیرات مخرب دارد، تقاضای مؤثر را کاهش می‌دهد و درنهایت به کوچک‌تر شدن اقتصاد ایران منجر می‌شود.»

به گفته او، در ایران حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد تولید ناخالص داخلی از بخش خدمات است. قطعی اینترنت تولید این بخش را مستقیماً کاهش می‌دهد و این باعث می‌شود تولید ناخالص داخلی به‌اندازه ۰.۷۵ الی یک درصد کاهش یابد. علاوه بر اینها قطعی اینترنت اثرات اعتباری هم دارد؛ به‌عنوان‌مثال، نمی‌توان به یک فعال اقتصادی که با تجار خارجی در ارتباط است گفت که به پلتفرم‌های داخلی کوچ کند و این موضوع قطعاً تأثیر مثبتی بر حوزه تجارت خارجی ایران ندارد.


محدودیت واتساپ و اینستاگرام همیشگی ست؟

از عصر امروز (جمعه ۱۵ مهر) موج جدیدی با محتوای فیلترینگ دائمی اینستاگرام و واتساپ راه افتاده است و استنادشان به سخنان سه روز قبل دادستان کل کشور است. ولی تا این لحظه هیچ تصمیم جدیدی درباره فیلترینگ دائمی گرفته نشده و حتی وزیر ارتباطات به تازگی گفته بود شورای عالی فضای مجازی هیچ جلسه جدیدی نداشته است . همچنین هیچ دادگاهی در قوه قضاییه هم چنین حکمی نداده است
به گزارش پایگاه خبری تصویر زندگی ، اگرچه حجه الاسلام والمسلمین محمد جعفر منتظری در مقام دادستان کل کشور انتقادات جدی به این پلتفرم ها داشته و مثل بسیاری از بزرگان و مقامات عالی کشور ، از فضای مجازی انتقاد کرده اما تا امروز هیچ یک از قضات حکم قضایی برای بستن این پلتفرم ها مثل آنچه پیشتر درباره تلگرام رخ داد ، اتفاق نیفتاده است.

فیلترینگ فعلی تصمیم صریح شورای امنیت کشور به ریاست وزیر کشور است که تصمیم آنها موقت بوده اما فعلا شرایط را برای برداشتن این محدودیت ها صلاح ندانسته اند. در سوی دیگر یکی از چالش های بزرگ برای تصمیم به فیلترینگ پلتفرمی چون اینستاگرام ، نقش کلیدی این اپلیکیشن بر زندگی جمعیت زیادی دارد. به شکلی که حتی مرتضی آقا تهرانی مرد شماره یک پایداری و طراح و حامی اصلی طرح صیانت هم در جدیدترین گفت و گویش با رد فیلترینگ اعلام کرده این شیوه جوابگو نیست و تاکید داشته فیلترینگ این پلتفرم ها در شرایطی که کسب و کار و زندگی مردم به آنها گره خورده است ، کار درستی نیست.

با این شرایط و بر اساس اخبار منتشره تا این لحظه می توان گفت فعلا تصمیمی بر فیلترینگ دائم اینستاگرام و واتساپ وجود ندارد و امروز حتی اخباری درباره رفع فیلتر گوگل پلی و صفحه جست و جوی گوگل برای تعداد بیشتری از کاربران اینترنت بر روی اپراتورهای مختلف اعلام شده است.


اینترنت اپراتورهای تلفن همراه وصل شد

بر اساس گزارش کاربران، از ساعت ۲۰ ، اینترنت اپراتورهای تلفن همراه در کشور فعال شده است اما واتس‌اپ و اینستاگرام همچنان فیلتر هستند.

به گزارش پایگاه خبری تصویر زندگی به نقل از انتخاب، این در حالی است که در روزهای اخیر اینترنت تلفن همراه در بازه زمانی ساعت ۱۶ الی ۲۴ به طور کامل قطع می‌شد و صرفا دسترسی به سایت های داخلی امکانپذیر بود.

از رفع فیلتر اینستاگرام و واتساپ خبری نیست

با وجود برقراری اینترنت بین الملل، همچنان خبری از دسترسی به اینستاگرام و واتساپ نیست. بسیاری از کاربران و صاحبان کسب کار از ادامه قطعی شبکه های اجتماعی اعلام نارضایتی کرده و خبر از مختل شدن ارتباطات روزمره و آسیب به کسب و کار خود می دهند.

روز گذشته ششم مهر ماه عیسی زارع‌پور وزیر ارتباطات درباره فیلتر اینستاگرام و واتساپ گفته بود: همانطور که قبلاً هم مراجع ذیصلاح گفتند، برخی پلتفرم‌های بعضاً آمریکایی بستری برای اغتشاشات شده بودند که محدودیت‌هایی بر آن‌ها اعمال شده است.

زارع‌پور افزوده بود: تا وقتی این پلتفرم‌ها موجب آسیب به کشور شود، محدودیت آن‌ها ادامه پیدا می‌کند و در صورت صلاحدید مراجع ذیصلاح، مجددا محدودیت آن‌ها برداشته می‌شود و مرجع رسیدگی به این مطلب وزارت ارتباطات نیست.

همچنین مهدی باقری عضو ناظر مجلس در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه‌ای با تاکید بر اینکه درباره استمرار محدودیت‌های اعمالی در دسترسی به اینستاگرام و واتس‌اپ فعلاً تصمیم‌گیری نشده است، گفته بود: از نظر من چنانچه اینستاگرام و واتس‌اپ قرارداد و تفاهم نامه‌ای امضا کنند و شروط جمهوری اسلامی ایران را بپذیرند و متعهد به پذیرش مسئولیت شوند، منعی برای فعالیت آنها وجود نخواهد داشت.

وی با بیان اینکه «بارها از اینستاگرام و واتس‌اپ خواسته شده که با ایران همکاری کنند، اما نپذیرفتند»، گفته بود: اگر همکاری می‌کردند قطعاً این فرصت اغتشاشات مهیا نمی‌شد.


نماینده ناظر در کارگروه فیلترینگ: اینستاگرام و واتس‌اپ تنها در صورت پذیرش شروط جمهوری اسلامی اجازه فعالیت دارند. فیلترینگ کنونی به دستور شورای امنیت کشور است نه کمیته فیلترینگ

عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه‌ای: بازگشت شرایط کشور به حالت عادی و رفع فیلتر شبکه های اجتماعی منوط به این است که دستگاه‌های امنیتی کشور گزارشی بدهند که به صورت کامل اغتشاش‌گران یا بازداشت شدند یا اینکه از کشور متواری شده‌اند. در خصوص اینستاگرام و واتس‌اپ تمامی مسائل وابسته به این است که آیا با ایران همکاری می‌کنند یا نه.


عیسی زارع‌پور وزیر ارتباطات در حاشیه جلسه امروز (چهارشنبه ششم مهر) هیات دولت گفت: همانطور که قبلاً هم مراجع ذیصلاح گفتند، برخی پلتفرم‌های بعضاً آمریکایی بستری برای اغتشاشات شده بودند که محدودیت‌هایی بر آن‌ها اعمال شده است.

زارع‌پور افزود: تا وقتی این پلتفرم‌ها موجب آسیب به کشور شود، محدودیت آن‌ها ادامه پیدا می‌کند و در صورت صلاحدید مراجع ذیصلاح، مجددا محدودیت آن‌ها برداشته می‌شود و مرجع رسیدگی به این مطلب وزارت ارتباطات نیست.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه این وزارتخانه مرجع تصمیم‌گیری فیلترینگ پلتفرم‌ها نیست گفت: تلاش می‌کنیم تا مردم برای ارتباط و کارهای عادی خود کمترین مشکل را داشته باشند.

وی افزود: ما در این ایام تلاش می‌کنیم تا مردم برای کارهای عادی خود کمترین مشکل را داشته باشند.

وزیر ارتباطات گفت: در ایام اخیر محتوایی که در تمام جهان انتشار آن‌ ممنوع است، در این پلتفرم‌ها منتشر شد که طبیعتاً محدودیت‌هایی بر آن‌ها اعمال شد.

وی بیان کرد: من به عنوان یک کارشناس توصیه می کند که مردم کسب و کار خودشان را بر محیطی که پایبند قانون جمهوری اسلامی ایران نیست، برنامه ریزی نکنند.

زارع پور خبر داد: از امروز همکاران ما در وزارت ارتباطات درحال تلاش هستند تا ان‌شاءالله زیرساخت پلتفرم‌های داخلی تقویت شود و مردم در استفاده از این پلتفرم‌ها کمترین مشکل را داشته باشند.


پایگاه خبری تصویر زندگی: گجت نیوز با اشاره به اختلال در دسترسی به شبکه‌های اجتماعی زمان احتمالی رفع فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ را بررسی کرده است.

چه زمانی فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ برداشته می شود؟

در بخشی از این گزارش آمده:

* از روز گذشته، اختلالات شدیدی در اتصال اینترنت کاربران به وجود آمده و از سوی دیگر، شبکه های اجتماعی اینستاگرام و واتساپ نیز فیلتر شده‌اند. در حال حاضر کاربران ایرانی با استفاده از فیلترشکن در تلاش برای دور زدن فیلترینگ اینستاگرام و دسترسی به این شبکه های اجتماعی را دارند. در واقع اکنون فقط اپلیکیشن های ایرانی در حوزه پیام رسان‌ها و شبکه های اجتماعی آزاد هستند و تمام شبکه های اجتماعی خارجی در ایران مسدود شده‌اند. باید منتظر ماند و دید که اینستاگرام و واتساپ هم به سرنوشت تلگرام دچار شده و برای همیشه فیلتر باقی خواهند ماند یا نه؟

چه کسی دستور فیلتر اینستاگرام و واتساپ را داد؟

* به گزارش خبرگزاری‌ها، تصمیم فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ از سوی شورای امنیت کشور گرفته شده است. این در حالی است که در اوایل دیروز، اپراتورهای تلفن همراه و وزیر ارتباطات موضوع اعمال محدودیت در اینترنت و شبکه های اجتماعی را تکذیب کرده بودند. عیسی زارع پور گفته بود در برخی نقاط و برخی ساعات محدودیت‌های مقطعی وجود داشته که برطرف شده است و در حال حاضر شبکه ارتباطی هیچ مشکلی از نظر سرعت و کیفیت ندارد.

اینستاگرام و واتساپ کی رفع فیلتر می‌شوند؟

* اما حالا این سوال به وجود آمده که اینستاگرام و واتساپ چه زمانی رفع فیلتر می‌شوند؟ با توجه به این که شورای امنیت به خاطر مسائل امنیتی تصمیم به فیلتر کردن اینستاگرام و واتساپ گرفته و همچنین با توجه به گفته‌های وزیر ارتباطات، این احتمال وجود دارد که فیلترینگ این شبکه های اجتماعی موقتی باشد. خبرگزاری تسنیم هم در گزارشی از موقتی بودن مسدودسازی‌ها خبر داده بود. خبرگزاری برنا هم مدعی شد که مشکل قطعی اینترنت در آخر هفته جاری برطرف می‌شود، اما در خصوص این که محدودیت‌های اینستاگرام، واتساپ و برخی سرویس‌های دیگر چه زمانی مرتفع خواهد شد، توضیحی نداده است.

فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ دائمی است؟

* در هر صورت برخی پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که فیلترینگ Instagram و Whatsapp پس از آرام شدن اوضاع برداشته خواهد شد، اما برخی افراد نیز به خلاف این موضوع اعتقاد دارند. تعدادی از فعالان رسانه‌ای معتقدند که محدودیت و فیلترینگ اینستاگرام ادامه خواهد داشت، اما احتمالا محدودیت‌های سرویس‌های گوگل و واتس اپ در روزهای آینده برطرف می‌شود.

* با این حال قطعا تا آرام شدن اوضاع و فروکش کردن اعتراضات خیابانی، اینستاگرام و واتس اپ همچنان فیلتر باقی خواهند ماند و پس از عادی شدن شرایط باید منتظر بمانیم و ببینیم چه تصمیمی درباره ادامه فعالیت شبکه های اجتماعی خارجی در ایران می‌گیرند.

* با توجه به گره خوردن این شبکه های اجتماعی با اقتصاد، کسب و کار، زندگی و ارتباطات کاربران عدم دسترسی به شبکه‌های اجتماعی می‌تواند مشکلات زیادی را برای مردم ایجاد کند.

خبر قطعی اینترنت در ساعات و روزهای آینده صحت دارد؟

ساعاتی پیش خبری از قول وزیر ارتباطات درباره قطع سراسری اینترنت، به نام خبرآنلاین در تعدادی از گروه های تلگرامی منتشر شده است، فارغ از درستی یا نادرستی این خبر، چنین محتوایی در خبرآنلاین منتشر نشده است.

خبر قطع سراسری اینترنت از ساعت ۱۶:۳۰ تا ۲۴

به گزارش پایگاه خبری تصویر زندگی، از صبح امروز خبری بدون منبع از سوی عیسی زارع پور وزیر ارتباطات درباره قطع سراسری اینترنت از ساعت ۱۶:۳۰ تا ۲۴ امشب در چند کانال ناشناس منتشر شده است. خبری که هیچ سایت رسمی از جمله خبرآنلاین آن را منتشر نکرده است. ساعتی بعد اما چند کانال تلگرامی شناخته شده ، در حرکتی کذب و شیطنت آمیز و به دور از اخلاق رسانه ای اقدام به بازنشر این خبر با منبع خبرآنلاین کردند.

خبرآنلاین ضمن تکذیب انتشار این خبر در خروجی‌های خود، از همکاران رسانه ای تقاضا دارد به اصول حرفه ای خبرنگاری در انتشار اخبار پایبند باشند.

چرا اینترنت قطع شده؟

در حالی که خبرگزاری‌های داخلی روز چهارشنبه با انتشار ویدئوهایی سخنانی از عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات را پخش کردند که می‌گفت: «به‌خاطر مسائل امنیتی و برخی بحث‌هایی که این روزها وجود دارد، ممکن است گاهی اوقات محدودیت‌هایی توسط دستگاه‌های امنیتی تصمیم‌گیری و اعمال شود»، وزارتخانه تحت تصدی او ساعاتی بعد این نقل قول را «اشتباه» توصیف کرده و اعمال محدودیت و قطع اینترنت را تکذیب کرد!!

اکنون به نوشته مرکز روابط عمومی و خبرگزاری ایلنا، عیسی زارع‌پور مدعی شده است که «در روزهای اخیر در برخی نقاط و برخی ساعات محدودیت‌های مقطعی وجود داشته که برطرف شده است و در حال حاضر شبکه ارتباطی هیچ مشکلی از منظر سرعت و کیفیت ارتباطی ندارد».

امروز جمعه ۱ مهر ۱۴۰۱ نیز اینترنت همراه از ساعت ۱۶ تا ۲۴ قطع بود و فقط کاربران اینترنت ثابت  به شبکه دسترسی داشتند. قطعی اینترنت و محدود شدن شبکه های اجتماعی پرمخاطبی چون اینستاگرام و واتساپ نیز موجب ضرر و زیان به کسب کارهایی که در این بستر فعالیت می کنند شده است.


محتوای پایین قدیمی می باشد و به اختلال های اخیر اینستاگرام و واتساپ مرتبط نمی باشد


شرکت ارتباطات زیرساخت، از رفع اختلال در مسیرهای ارتباطی شمال کشور که به مشکل در دسترسی به پلتفرم‌های خارجی منجر شده بود، خبر داد.
ایرنا: شرکت ارتباطات زیرساخت، از رفع اختلال در مسیرهای ارتباطی شمال کشور که به مشکل در دسترسی به پلتفرم‌های خارجی منجر شده بود، خبر داد.
بخش بین‌الملل شرکت ارتباطات زیرساخت با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد: روز گذشته برخی از لینک‌های ارتباطی شمالی کشور از مبدا کشورهای همسایه برای ساعاتی دچار اختلال شد.

در این اطلاعیه آمده است: این اختلال باعث ایجاد مشکل در تامین ترافیک برخی پلتفرم‌های خارجی شده بود که با جایگزینی ظرفیت‌های پشتیبان در ساعات پایانی شب گذشته مرتفع شد.

بر اساس این گزارش این اختلال بیشتر ارتباطات ثابت کشور را تحت تاثیر قرار داده بود.

شب گذشته دسترسی به پلتفرم اینستاگرام برای کاربران با مشکل مواجه شده بود، این اختلال که به گفته شرکت زیرساخت به دلیل اختلال در لینک‌های ارتباطی شمال کشور بود، با جایگزینی ظرفیت‌های پشتیبان در شب گذشته، رفع شده است.


به نظر می‌رسد کاهش پهنای باند اینستاگرام در ساعات اخیر باعث کاهش شدید بارگذاری صفحات برای کاربران ایرانی شده است. دیجیاتو: از ساعات ابتدایی امروز (۲۴ مرداد) کاربران با اختلال شدیدی در عملکرد اینستاگرام روبرو شده‌اند؛ اختلالی که در شبکه اینترنت سیار و ثابت وجود دارد در حالی که با تغییر آی‌.پی ایران، مشکل برای بسیاری از کاربران برطرف می‌شود.
اختلال اینستاگرام - کاهش سرعت اینستاگرام
پیگیری‌های دیجیاتو از چند کارشناس حکایت از این دارد که احتمالاً کاهش پهنای باند با روش Bandwidth Shaping رخ داده که باعث بروز سرعت حداقلی در اینستاگرام شده و از آنسو مسدود کردن راه‌های رسیدن به اینستاگرام نیز شدت یافته است. با وجود اینکه گزارش‌های مختلفی از جمله گزارش شرکت ابر آروان و یا نظر برخی از کارشناسان فنی حکایت از این دارد که اختلالات پیش آمده در اینترنت و به خصوص مشکلات بر سر راه اینستاگرام، عموما منشا داخلی دارد اما تا این لحظه وزارت ارتباطات در برابر این نظریه‌ها واکنش خاصی نشان نداده.

گسترده تر شدن اختلال اینستاگرام

«حسین درواری» کارشناس شبکه می‌گوید اختلال‌های به وجود آمده در اینستاگرام از مرداد سال ۱۳۹۹ شدت گرفته و در وهله اول فقط از دوازده شب تا ۶ بامداد بوده اما به مرور زمان این اختلالات گسترده‌تر شده است. او می‌گوید برخی پروتکل‌های جدید ایجاد شده توسط اینستاگرام باعث شد که کاربران از طریق این پروتکل‌ها وارد اینستاگرام بشوند اما اتفاقی که در ایران رخ داده اینست که جلوی این مسیرها گرفته می‌شود: «این محدودیت یک شبه اتفاق نیوفتاده و بارها قبلا اعلام شده و توسط وزارت ارتباطات تکذیب می‌شود.»

درواری درباره مساله کنترل پهنای باند که به نظر می‌رسد اخیر در شبکه رخ داده به دیجیاتو می‌گوید: «در این حالت تصمیم می‌گیرند که چه مقدار ترافیک در چه آدرسی بیشتر باشد و در چه آدرسی کمتر.» او می‌گوید اصل این قابلیت برای این بوده که انصاف و عدالت بین کاربران رعایت شود و سرعت برای کاربری که دانلود فراوان دارد تا آن کاربری که فقط قصد خواندن اخبار دارد یکی باشد و در شبکه «ازدحام» ایجاد نشود: «با این حال به نظر می‌رسد از این قابلیت برای محدود شدن اکثر ارتباطات خارجی در ایران استفاده می‌شود.»

پهنای باند حداقلی برای اینستاگرام

سردار جلالی مدیر پدافند غیرعامل کشور نیز پیش‌تر تاکید داشته بود که در شبکه ملی اطلاعات مساله قطعی اینترنت مطرح نیست اما سلسله مراتب دسترسی وجود دارد. او طی یک مصاحبه تلویزیونی گفته بود: «در کره جنوبی هم همین کار شده و در داخل کشور سرعت حداکثری و در مرزها سرعت حداقلی وجود دارد و این یک الگوی نمونه از اینترنت است.» به نظر می‌آید در داخل کشور نیز تصمیم گرفته شده تا سرعت حداقلی برای برخی پلتفرم‌ها نظیر اینستاگرام وجود داشته باشد.

درواری اذعان دارد جلوگیری از این مسیرها و کنترل ترافیک مساله‌ای هزینه‌بر برای وزارت است، این هزینه‌ها به ویژه از لحاظ مالی که نیازمند نیروهای متخصص و پایش مستمر حس می‌شود، وجود دارد: «پروتکل‌های جدید اینستاگرام نیز باعث شده که سیستم کاملا بروزرسانی شود تا بتوان جلوی مسیرهای جدید را گرفت.» درواری تاکید دارد که شناسایی آدرس‌ها و پرتکل‌هایی که کاربران از آن وارد اینستاگرام می‌شوند نیازمند دستگاه‌های جدیدی است و باید Middleboxهای هر شبکه در هر استان تغییراتی پیدا کند: «دستگاه میدل باکس یک سیستم در شبکه کاربر است که کار نظارت و تعیین مسیر را در خروجی هر شبکه بر عهده دارد و فیلترینگ‌ها و تایم اوت‌هایی که رخ می‌دهد، توسط این دستگاه و در داخل کشور اعمال می‌شود.»

شبکه اجتماعی اینستاگرام از معدود بسترهای فیلتر نشده جهانی در ایران است که صدها هزار کسب و کار در آن فعالیت دارند و بنا به گفته نظر کارشناسان اقتصادی، ماهانه میلیاردها تومان گردش مالی توسط این کسب و کارها در آن صورت می‌گیرد. وجود چنین اختلالاتی در این شبکه می‌تواند به اقتصاد دیجیتال کشور که در برنامه ششم توسعه به آن تاکید شده، آسیبی جدی وارد کند.

کاهش سرعت اینستاگرام

مهدی رزمی،  کارشناس حوزه آی‌تی در گفت و گو با «انتخاب» درباره کاهش سرعت اینستاگرام، بیان کرد: «از دو منظر فنی و اجتماعی می‌توانیم نگاه کنیم. با فرض اینکه موضوعات فنی و تاثیر داخلی داشته باشد، که به نظر می‌آید همین‌طور هم است، وزارت ارتباطات روی فضای مجازی و یک سری پروتکل‌هایی مثل HTPS دارد اثر می‌گذارد و اینطور که از شواهد پیداست، روی پهنای باند بین‌الملل هم دارند تفاوت قائل می‌شوند. با توجه به شواهدی که درخصوص موضوعات زیر ساختی در حال اثر گذاشتن است، به نظر می‌آید که به صورت ناگفته و نانوشته یک سری تغییراتی دارد ایجاد می‌شود.»

این کارشناس در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه این تغییرات در راستای طرح صیانت است یا خیر، گفت: «با توجه به اینکه چراغ خاموش دارد انجام می‌شود، نه می‌توان آن نفی کرد و نه اثبات؛ ولی دست‌کم این حس و تصور در فضای عمومی ایجاد می‌شود.»

این مطلب مفید بود ؟
بدمتوسطخوبخیلی خوبعالی
( تعداد رای دهنده 14, میانگین امتیاز: 3,79 از 5)
Loading...