جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
×

فشار خون پایین در بارداری

در دوره بارداری، درست مانند هر زمان دیگری در زندگی، فشار خون بالا نیاز به رویکرد مدیریتی جامعی دارد. با این حال، فشار خون پایین چه در دوران بارداری و چه در سایر موارد چندان موجب نگرانی نخواهد شد؛ با این حال بهتر است که تحت نظر قرار گیرد.

به گفته ی دکتر نادر افشاری متخصص قلب و عروق اینکه فشار خون شما قبل از بارداری وجود داشته است یا در دوران بارداری شروع شده،  به چگونگی حل مشکل فشار خون به بهترین و ایمن ترین نحو ممکن کمک خواهد کرد. با این حال در بیشتر اوقات می توان با چند تکنیک ساده، فشار خون پایین را در منزل درمان کرد که در اینجا به آن پرداخته ایم.

چه علائمی فشارخون بارداری اطلاق می شود؟

فشار خون بالا و پایین می تواند در دوران بارداری به دلایل مختلف اتفاق بیفتد؛ این وضعیت ها گاهی اوقات به عنوان عارضه بارداری و گاهی نیز به دلیل بیماری های زمینه ای پدید می آید. هنگامی که فشار خون بالا بعد از هفته ۲۰ بارداری ایجاد شود، به این وضعیت فشار خون بارداری اطلاق میشود.

صرف نظر از علت ایجاد فشار خون، مراقبان بهداشتی فشار خون شما را در طول دوران بارداری تحت نظر داده و در صورت نیاز آن را درمان می کنند. در این گفتار سعی داریم علل معمول فشار خون بالا و پایین در دوره بارداری (از جمله بیماری خطرناک پره اکلامپسی) را بررسی کنیم. همچنین عوامل خطر، علائم و استراتژی های درمانی مربوط را نیز مرور خواهیم کرد.

فشار خون پایین در بارداری

فشار خون پایین در بارداری

فشار خون طبیعی فشار خونی است که کمتر از ۱۲۰ میلی متر جیوه سیستولیک و ۸۰ میلی متر جیوه دیاستولیک باشد. هیچ معیاری برای تشخیص فشار خون «پایین» از حالت طبیعی وجود ندارد و اعداد پایین فشار خون عموما نکته مثبتی در نظر گرفته می شوند.

داشتن فشار خون پایین در دوران بارداری (به ویژه در ۲۴ هفته اول) و یا داشتن فشار خون پایین قبل از بارداری امری معمول است.

در چه صورت فشار خون پایین در بارداری خطرناک است؟

به طور کلی، داشتن فشار خون پایین نگران کننده نیست مگر اینکه با علائمی همراه باشد. اگر فردی که فشار خون پایین دارد هیچ علامتی نداشته باشد جای نگرانی نیست؛ اما اگر فرد باردار دارای علائمی همچون:

  • تاری دید
  • پوست سرد، ملتهب و رنگ پریده
  • کم آبی بدن و تشنگی غیرمعمول
  • افسردگی
  • سرگیجه یا سبکی سر
  • خستگی
  • عدم تمرکز
  • حالت تهوع
  • تنفس سریع و سطحی

داشته باشد، برخی از احتمالات باید مورد بررسی قرار گیرند.

فشار خون پایین را نمیتوان مانند فشار خون بالا سطح بندی کرد. به همین دلیل، با توجه به شرایط بیمار، هر فشار خونی که کمتر از ۱۲۰ میلی متر جیوه سیستولیک و ۸۰ میلی متر جیوه دیاستولیک باشد، ممکن است نرمال یا پایین تلقی شود.

فشار خون پایین در حاملگی

عوارض احتمالی فشار خون پایین

در حالی که بسیاری از افراد دارای فشار خون پایین قبل و حین بارداری هیچ مشکلی ندارند، اما یکی از نگران کننده ترین عوارض فشار خون پایین سرگیجه است؛ چرا که می تواند منجر به غش کردن، زمین افتادن و آسیب ثانویه پس از زمین خوردن شود. علاوه بر این، پژوهش ها بین فشار خون پایین و تهوع بارداری ارتباط معناداری یافته اند.

 

درمان فشار خون پایین در بارداری

درمان اصلی فشار خون پایین در دوران بارداری، درمان علائم است (به ویژه درمان سرگیجه و غش). در بیشتر موارد علائم فشار خون پایین با اصلاح سبک زندگی قابل مدیریت اند. در صورت داشتن فشار خون پایین، موارد زیر را رعایت کنید:

  • هیدراته ماندن
  • مصرف کالری کافی برای حمایت از شما و نوزاد شما
  • اجتناب از ایستادن به مدت طولانی
  • تغییر آهسته از حالت خوابیده یا نشسته به حالت ایستاده

فشار خون در حالت استراحت پایین می آید

فشار خون در حالت استراحت کاهش می یابد. همچنین در این حالت خون در پاها تجمع می یابد. بنابراین مهم است که موقعیت خود را به آرامی تغییر داده و برای جلوگیری از سرگیجه، هیچگاه به طور ناگهانی برنخیزید.

همچنین در صورت مصرف داروهایی که بر فشار خون اثر کاهشی دارند، بهتر است آن ها را قطع کنید. درمان دارویی فشار خون پایین دوران بارداری، فقط در موارد ضروری توصیه می شود (آن هم با داروهای بی خطر برای بارداری).

اگر قبل از تصمیم به بارداری فشار خون پایین یا بالا دارید، بهتر است با پزشک خود مشورت کرده و نگرانی های خود را با او در میان بگذارید. همچنین این زمان بهترین موقع برای تنظیم برنامه ای جهت مدیریت علائم حین بارداری است.

اگر در دوران بارداری دچار فشار خون پایین یا بالا (از جمله پره اکلامپسی) شده اید،  باید به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید. شما با همکاری پزشک می توانید علائم خود را مدیریت کرده و سلامت خود و نوزادتان را حفظ کنید.

با این حال اگر به دلیل کرونا و شرایط خاص آن نیاز به مشاوره پزشکی داشتید می توانید به وب سایت دکتر نادر افشاری متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.

این مطلب مفید بود ؟
بدمتوسطخوبخیلی خوبعالی
( تعداد رای دهنده 2, میانگین امتیاز: 4,00 از 5)
Loading...

ارسال دیدگاه شما

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.