جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
×

انواع جریمه خودرو در ۱۴۰۰ – همراه مکانیک

تقریباً همه رانندگان دست‌کم برای یک بار هم که شده، طعم جریمه خودرو را چشیده‌اند. اگرچه جریمه‌شدن توسط افسران پلیس همواره حس ناخوشایندی را برای راننده به‌همراه دارد؛ ولی پشت همان قبض جریمه رانندگی ساده که گاهی تا چند صد هزار تومان نیز اجبار پرداخت دارد، انبوهی از حواشی پنهان شده است.

اگر چندسالی‌ است که تجربه رانندگی و استفاده از خودرو شخصی را دارید، احتمالا برایتان پیش آمده که به دلیل عجله، شلوغ بودن خیابان و نبود جای پارک مناسب، بدون توجه به تابلوهای پارک ممنوع، خودرویتان را در گوشه‌ای پارک کرده و بعد از بازگشت با برگه جریمه خودرو زیر برف‌پاک‌کن ماشین مواجه شده باشید. در ادامه با مجله همراه مکانیک همراه باشید تا با انواع جریمه خودرو، نرخ تمام جریمه‌های رانندگی، شرایط دوبرابر شدن جرایم و انتقال خودرو به پارکینگ آشنا شوید.

انواع جریمه خودرو چیست؟

اگر گشت‌وگذاری در خیابان‌های شهر، اتوبان‌ها و بزرگراه‌ها داشته باشید متوجه روش‌های متعدد راهنمایی‌ و رانندگی برای ثبت تخلفات خواهید شد. از پلیس‌های مستقر در چهارراه‌ها گرفته تا دوربین‌های مکانیزه که تخلفات شما را به سرعت ثبت کرده و در اندک زمانی پیامک جریمه را برایتان ارسال می‌کند. در یک طبقه‌بندی می‌توان انواع خلافی خودرو را به صورت زیر بیان کرد:

  • جریمه تسلیمی
  • جریمه الصاقی
  • جریمه دوبرگی
  • جریمه دوربین
  • جریمه خودداری
  • جریمه کرونایی خودرو
  • جریمه بدحجابی
  • جریمه انتقال به پارکینگ

در ادامه به توضیح هرکدام از موارد فوق می‌پردازیم.

جریمه تسلیمی

 جریمه تسلیمی

احتمالا در بسیاری از خیابان‌ها با دستور پلیس برای توقف وسایل نقلیه‌ای که مرتکب خطا شده‌اند مواجه شده‌اید. درصورت توقف خودرو، پلیس مدارک شناسایی راننده و خودرو شامل گواهینامه و کارت خودرو را دریافت کرده و بسته به نوع تخلف، قبض اخطاریه را به راننده تسلیم می‌کند.

در این نوع جریمه، اغلب راننده‌ها از فرصت استفاده کرده تا پلیس را از جریمه کردن منصرف یا مبلغ جریمه را کاهش دهند. به این نوع جریمه، جریمه تسلیمی می‌گویند؛ جریمه تسلیمی در زبان عامه به جریمه دست‌نویس نیز شناخته می‌شود.

جریمه الصاقی

در خیابان‌های شلوغ و پرتردد کلان شهرها خصوصا در مراکز شهر و ساعات پر رفت‌وآمد، پیدا کردن جای پارک دغدغه بسیاری از رانندگان است. بسیاری از رانندگان خوشحالی پیدا کردن جای پارک، خصوصا وقتی بسیار عجله دارند را تجربه کرده‌اند، غافل از آنکه صدمتر جلوتر تابلوی پارک ممنوع نصب شده و آن‌ها بی‌خبر از همه‌جا خودرو را پارک کرده به دنبال انجام کارهای شخصی خود می‌روند.

تازه در زمان بازگشت و دیدن برگه جریمه روی شیشه خودرو غافلگیر شده و و متوجه پارک کردن در مکان نامناسب می‌شوند. به این نوع جریمه خودرو که پلیس در صورت نبود مالک وسیله نقلیه، قبض جریمه را با استفاده از مشخصات خودرو شامل پلاک، محل، نوع، زمان تخلف به خودرو الصاق می‌کند جریمه الصاقی می‌گویند.

جریمه دوبرگی

درصورتی‌که پلیس راهور پس از مشاهده تخلف توسط راننده، دستور ایست و توقف را بدهد و راننده عمدا یا سهوا بدون توجه به دستور پلیس همچنان به حرکت خود ادامه دهد، جریمه دوبرگی برای راننده صادر می‌شود. صدور دوبرگ جریمه برای راننده به این دلیل است که راننده علاوه بر سرپیچی از قوانین و ارتکاب تخلف، از فرمان پلیس مبنی بر ایست هم سرپیچی کرده و به‌همین‌دلیل مشمول جریمه دوبرگی شده‌است.

در نرخ جدید جرایم رانندگی ۱۴۰۰، مبلغ جریمه عدم توجه به دستور ایست پلیس در کلان‌شهرها مبلغ ۶۰۰.۰۰۰ ریال و در سایر شهرها ۵۰۰.۰۰۰ ریال است که درصورت عدم پرداخت در سوابق درج می‌شود.

اطلاعات تکمیلی درمورد خلافی خودرو و انواع روش‌های استعلام آن را می‌توانید در مقاله https://www.hamrah-mechanic.com/mag/traffic-infringement-history مطالعه کنید.

جریمه دوربین

 جریمه ماشین توسط دوربین

چند سالی است که تکنولوژی به کمک پلیس راهنمایی و‌ رانندگی آمده و نصب دوربین در تمامی مسیرها ثبت تخلفات رانندگی را بسیار راحت کرده است. در این روش کوچکترین تخلفات راننده با استفاده از دوربین‌های سریع و تیزبین ثبت می‌شود. به عنوان مثال دوربین‌های ثبت سرعت لحظه‌ای، می‌توانند تا سرعت ۲۵۰ کیلومتر در ساعت را با خطای حداکثر ۲% سریعا ثبت کنند. این دوربین‌ها حتی در شب نیز با استفاده از اشعه‌ای که از خود ساطع می‌کنند قادر به ثبت تصاویر خودروی شما با جزئیات در جهت های مختلف هستند.

قبض جریمه‌هایی که توسط دوربین ثبت می‌شود از دو طریق صادر می‌شود:

  1. قبض جریمه هوشمند
  2. قبض جریمه اپراتوری

قبض جریمه هوشمند

در این حالت دوربین‌های ثبت تخلفات رانندگی با استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی، تصاویر ثبت شده از خودروی شما را به سرورهای گیرنده خود ارسال کرده و پس از پردازش در مرکز ثبت تخلفات رانندگی در سوابق شما درج می‌شود. در بسیاری از موارد به محض وقوع تخلف پیامکی مبنی بر ارتکاب تخلف برای مالک خودرو ارسال می‌شود. در صورت عدم ارسال پیامک، ۷ تا ۱۰ روز پس از ارتکاب تخلف، تصاویر در سرورهای گیرنده ثبت شده و می‌توانید از میزان جریمه رانندگی خود همراه با جزئیات زمان و محل دقیق جریمه ماشین خود مطلع شوید.

قبض جریمه اپراتوری

این نوع جریمه توسط پلیس‌های مستقر در بزرگراه‌ها صورت می‌گیرد، تصویر خودروهای متخلف دارای سرعت بالا ثبت می‌شود و پلیس اقدام به متوقف کردن خودروهای متخلف و جریمه کردن آن‌ها می‌کند.

جریمه خودداری

جریمه خودداری در صورت مقاومت راننده خودرو در مقابل فرمان پلیس و اعمال قانون یا بی‌توجهی و سرپیچی وی از دستور ایست پلیس رخ می‌دهد. در واقع جریمه خودداری در دو حالت زیر رخ می‌دهد:

  • حالت اول: درصورتی‌که راننده نسبت به نظر پلیس اعتراض داشته و با عصبانیت از پذیرفتن برگه جریمه سرپیچی کند مرتکب جریمه خودداری می‌شود.
  • حالت دوم: زمانی‌که پلیس دستور توقف را به خودروی متخلف بدهد و راننده بدون توجه به دستور پلیس راهور همچنان به مسیر خود ادامه دهد یا فرار کند، مرتکب جریمه خودداری می‌شود.

جریمه بدحجابی

مالک محترم خودروی شماره … در خودروی شما در آدرس … تاریخ … عدم رعایت حقوق شهروندی (کشف حجاب) صورت گرفته است. ضمن درخواست و تاکید بر رعایت هنجارهای جامعه، ضروریست بر عدم تکرار آن اهتمام ورزید. بدیهی است در صورت تکرار آن، پیگیری انتظامی و قضایی اعمال خواهد شد.

متن فوق اولین تذکری است که به محض مشاهده راننده یا سرنشین بدحجاب برای مالک خودرو پیامک می‌شود و اخطاری برای رعایت حجاب و شئونات اسلامی درون خودرو است. در صورت تکرار و مشاهده مجدد بی‌حجابی در خودرو، پیامکی مبنی بر ارتکاب به جرم کشف حجاب با مضمون زیر برای راننده ارسال می‌شود که در این صورت لازم است فرد به کلانتری رفته و تعهد کتبی خودداری از ارتکاب مجدد جرم را بدهد.

ابلاغیه: مالک محترم خودرو شماره … در خودرو شما جرم کشف حجاب صورت گرفته است. ضمن اخطار مبنی بر عدم تکرار، ابلاغ می‌شود حداکثر ظرف مدت ۱۰ روز برای رسیدگی به پلیس امنیت اخلاقی محل سکونت خود یا کلانتری‌های تهران بزرگ مراجعه کنید.

از آنجا که طبق ماده ۵ قانون حمایت از امر به معروف و نهی از منکر، خودرو حریم خصوصی افراد نیست؛ لذا رعایت هنجارها و الزامات قانونی درون آن ضروری است. طبق قانون فوق کشف حجاب و یا بدحجابی درون خودرو جرم محسوب شده و مشمول جریمه ۱۰۰ هزار تومانی به همراه ۱۰ نمره منفی می‌شود.

جریمه خودرو انتقال به پارکینگ

 جریمه انتقال خودرو به پارکینگ

بدترین اتفاقی که در زمان عدم حضور راننده و به دلیل ارتکاب به انواع تخلف رانندگی رخ می‌دهد انتقال خودرو به پارکینگ است. تصور کنید که شما بی‌خبر از همه جا به محل پارک خودرویتان می‌آیید و با جای خالی خودرو مواجه می‌شوید. ترس دزدیده شدن خودرو اولین فکر ترسناکی است که به ذهن شما خطور می‌کند. اولین اقدامی که رانندگان با تجربه در این شرایط با حفظ آرامش خود انجام می‌دهند تماس با پلیس ۱۱۰ و گرفتن استعلام انتقال خودرو به پارکینگ است. قطعا شنیدن خبر انتقال خودرو به پارکینگ خیلی بهتر از دزدیده شدن خودرو است و نفس راحتی است که راننده می‌کشد، اما مسیر پر پیچ‌و‌خمی که باید طی شود تا خودرو از پارکینگ خارج شود، چند روزی آسایش را از وی خواهد گرفت.

انتقال خودرو به پارکینگ در مواردی شامل پارک دوبل، توقف در محل‌های پارک ممنوع یا مطلقا ممنوع، توقف در محل هایی که تابلو حمل با جرثقیل (با حریم ۱۵ متری از سمت چپ و راست تابلو) را دارند، بیشتر شدن مبلغ جریمه از ۳ میلیون تومان و… رخ می‌دهد. در این صورت و با شرایط حضور پلیس راهنمایی و رانندگی در محل و دستور وی برای انتقال به پارکینگ و نیز حضور جرثقیل در محل، خودرو به پارکینگ منتقل می‌شود. در صورتی که مالک در زمان انتقال خودرو به پارکینگ از راه برسد، انتقال متوقف شده و قبض جریمه خودرو به وی ارائه می‌شود.

جریمه کرونایی خودرو

 جریمه محدودیت‌های کرونایی

با شیوع ویروس کرونا و لزوم محدود کردن رفت‌وآمدها، نوع جدیدی از جرایم خودرو با هدف کنترل انتشار ویروس در نظر گرفته شد. جریمه‌هایی که از بین مبالغ ۲۰۰ هزار تا یک میلیون تومان متغیر است. در ادامه انواع جریمه‌های کرونایی خودرو به تفکیک بیان می‌شود:

جریمه منع تردد غیرضروری

با طبقه‌بندی میزان شیوع ویروس کرونا در شهرها و رنگبندی شهرها از آبی تا قرمز، پلیس راهور محدودیت‌هایی برای منع ترددهای غیرضروری در نظر گرفته است که به شکل زیر است:

مبلغ جریمه ورود و خروج خودروهای غیربومی به شهرهای قرمز: ۱ میلیون تومان

مبلغ جریمه ورود و خروج خودروهای غیربومی به شهرهای نارنجی: پانصد هزار تومان

جریمه منع تردد شبانه

جریمه منع تردد شبانه از ساعت ۲۲ شب تا ۳ صبح نیز از دیگر جریمه‌های دوران کرونا است. به طوری که تردد در بین این ساعات در تمام شهرها با هرنوع رنگبندی ممنوع بوده و مشمول جریمه ۲۰۰ هزار تومانی می‌شود.

جریمه تردد برون شهری

در نوع دیگر جریمه خودرو در کرونا، سفر با پلاک غیربومی در شهرهای با وضعیت قرمز کرونایی هر ۲۴ ساعت مشمول جریمه یک میلیون تومانی می‌شود.

جریمه ماسک نزدن

در این نوع جریمه کرونایی رانندگان وسایل نقلیه عمومی که ماسک نزده باشند مشمول پرداخت جریمه ۲۰۴۰۰۰ ریال می‌شوند.

دو برابر شدن جرایم رانندگی

مهلت پرداخت جرائم رانندگی ۶۰ روز است که بعد از گذشت این مدت، مبلغ جریمه دو برابر خواهد شد؛ بنابراین بهتر است هموطنان محترم نسبت به پرداخت مبلغ جرائم رانندگی خود در بازه زمانی مذکور اقدام کنند.

منبع متن برگرفته از مجله خودرو همراه مکانیک

این مطلب مفید بود ؟
بدمتوسطخوبخیلی خوبعالی
( تعداد رای دهنده 1, میانگین امتیاز: 2,00 از 5)
Loading...

ارسال دیدگاه شما

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.