جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
×

تغییر الگوهای رژیم غذایی و نقش تولیدکنندگان در اصلاح آن

رژیم غذایی

«فرهنگ غذایی» بشر، سابقه ای به اندازه زیست او دارد. در طول تاریخ، الگوهای غذایی به طور مرتب تغییر کرده و اشکال پیچیده تری به خود گرفته است. این تغییرات گاهی شامل انحرافاتی به سوی «تغذیه ناسالم» هم بوده است.

تحقیقات یک سده گذشته در زمینه مواد غذایی موجود در طبیعت و مواد تولید شده توسط شرکت‌ها، باعث شد دانش بشر نسبت به الگوهای رژیم غذایی به طور پیوسته افزایش پیدا کرده و متریال‌های سفره‌ها و میزها، هدفمند تر شده و نسبت به کالری غذاها و ریزمغذی‌هایی که به بدن انسان می‌رسد، اطلاعات کاملی در اختیار مردم باشد تا زندگی سالم تری را تجربه کنند.

دگردیسی در سنت تغذیه و حضور شرکت‌ها

با ورود به عصر صنعتی تولید مواد غذایی دچار دگردیسی شد و شرکت‌ها توانستند با تحقیق درباره انواع خوردنی‌ها محصولات متنوع و تازه ای در اختیار مردم قرار دهند. حوزه مواد غذایی به مرور زمان تخصصی تر شد و در نهایت برند‌های تولید کننده هر یک به صورت جداگانه در یکی از دسته‌ها و گروه‌های صنایع غذایی دارای مهارت، دانش و تخصص بالایی شدند و شروع به نوآوری در زمینه کاری خود کردند.

همه این‌ها باعث شد در سده گذشته به اندازه تمام تاریخ بشر، شاهد تحول و پیشرفت‌ در تولید، ترکیب، فرآوری، بسته بندی، عرضه و مصرف مواد غذایی باشیم.

این تنوع، بر ذائقه مردم تاثیر گذاشت و باعث تغییر در الگوهای غذایی شد. الگوهایی که بایستی توسط مدیران بهداشتی و سازمان‌های جهانی مدیریت می‌شد و خوب و بد‌های انواع تغذیه به مردم یادآوری می‌شد.

این تغییر که به وسیله برخی از شرکت‌های تولید کننده مواد غذایی متفرقه ایجاد می‌شد، همیشه مثبت نبود. برای مثال تولید انبوه، تبلیغات گسترده و مصرف بی رویه غذاهای فراوری شده و خوراکی‌های بی ارزش و تاکید بر جذب مشتری، باعث ورود طیف گسترده ای از مواد غذایی بی ارزش به سبد غذایی مردم بویژه جوانان و نوجوانان شد.

این مساله باعث شد پزشکان و متخصصین تغذیه شروع به اطلاع رسانی در زمینه الگوهای غذایی مناسب کنند و مردم را از خوردن غذاهای آماده، فست فودها و خوراکی‌های بی ارزش برحذر دارند. غذاهایی که چاقی مفرط، بیماری‌های مرتبط با چاقی و بیماری‌هایی مانند پوکی استخوان از عوارض آن‌ها بود.

یک دسته مهم مواد غذایی: لبنیات همیشه همراه بشر

یکی از دسته‌های مهم مواد غذایی که همراه با پیشرفت تکنولوژی، به همان اندازه دچار تحول و توسعه شد، گروه مواد و محصولات لبنی بود. موادی که در زندگی بشر جزوی انکارناپذیر از گروه‌های غذایی بود و زندگی ماشینی نیاز به تولیدکنندگان حرفه‌ای را الزام آور می‌کرد. شرکت‌هایی که حلقه واسط بین مردم شهرنشین و طبیعت فراموش شده بودند.

ایجاد شرکت‌های تخصصی محصولات لبنی (یکی از سالم‌ترین گروه‌های غذایی) و تاکید کارشناسان تغذیه بر مصرف این محصولات نیز تحولات گسترده ای صورت داد.

گروه لبنیات و محصولات و مشتقات لبنی اهمیتی حیاتی در سفر غذایی مردم دارد و این مساله باعث شد دولت‌های مسئولیت‌پذیر به صورت گسترده برنامه‌های ترویجی را برای تشویق مردم به مصرف لبنیات در دستور کار قرار دهند.

مصرف لبنیات مخصوصا در دوران اولیه زندگی به قدری اهمیت دارد که در برخی از کشورها برنامه‌های گسترده‌ای برای پروژه‌هایی چون «تغذیه رایگان مدارس» یا «توزیع شیر رایگان»، و… در دستور کار قرار گرفت تا کودکان به شکل تضمین شده از دریافت ریزمغذی‌های ارزشمند لبنیات بی بهره نمانند.

ورود خوردنی‌های مضر به الگوی غذایی مردم

تغییرات الگوهای غذایی در طول دهه‌های مختلف پستی و بلندی‌های زیادی را به خود دید. دهه گذشته دهه غذاهای فراوری شده، فست فود‌ها، غذاهای آماده بود که بویژه نسل جوان را مجذوب خود کرد. خوردنی‌هایی که تنها خاصیت آن‌ها خوشمزگی است و ارزش غذایی چندانی ندارند.

خوش بختانه در کنار این عارضه اجتماعی، در این دهه نوعی نهضت اطلاع رسانی و آگاهی بخشی برای بازگرداندن آب رفته به جوی، از سوی مدیران بهداشتی جهان، سازمان‌های بزرگ بهداشتی مانند WHO، متخصصان تغذیه و صاحبان نظران صورت گرفت تا خطای مردم در گزینش سالم مواد غذایی را اصلاح کنند.

این اطلاع رسانی‌ها باعث ایجاد آگاهی در خانواده‌هایی شد که فرزندان خردسال دارند و نوعی «خود‌کنترلی» در مصرف بی رویه خوراکی‌ها و غذاهای بی فایده و فاقد ارزش شروع شد.

شرکت‌های مواد لبنی و غذایی، شروع به مطالعه در زمینه نیازهای جامعه به انواع ریزمغذی‌ها و شناخت خلاء‌های موجود در این زمینه کردند و برای پر کردن نقاط خالی در سفره غذایی مردم محصولات سالم و متنوعی پیشنهاد کردند. محصولاتی که ضمن خوشمزه بودن شاخص‌های یک غذای سالم را به طور کامل در خود دارند.

مسئولیت مدنی شرکت‌ها و اصلاح خطاهای تغذیه ای جامعه

مسئولیت مدنی شرکت‌های بزرگ در این زمینه به خوبی عمل کرد و حتی در کشور ما شرکت‌های بزرگی مانند کاله با شناخت نقاط ضعف شبکه ریزمغذی‌ها شروع به تولید و معرفی محصولات جدیدی کردند که برای مثال می‌توان از یک پنیر جدید به اسم پنیر کبابی یا‌هالومی صحبت کرد.

نگاهی به مواد غذایی و ریزمغذی‌های این محصول نشان می‌دهد که این محصول می‌تواند به تنهایی یک وعده غذایی کامل بوده و نیاز بدن را به ده‌ها ماده مورد نیاز تامین کند.

هالومی تازه ترین دستاورد کاله برای مردم ایران

درواقع تازه ترین محصولی که در راستای مطالب فوق و در راستای بهینه سازی الگوی تغذیه، بعد از دوره کاملی از تحقیق و مطالعه در خطوط تولید کاله قرار گرفت پنیر کبابی یا‌هالومی بود.

پنیر کبابی می‌تواند ضمن جایگزین شدن به جای تعداد قابل ملاحظه ای از مواد غذایی سنتی مواد بسیار زیادی را به بدن مصرف کننده برساند که انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی، کلسیم و انواع ریزمغذی‌ها از جمله چیزهایی است که این محصول برای مصرف کننده به ارمغان می‌آورد.

از ویژگی‌های این محصول سنتی و در عین حال مدرن، تنوع در مصرف و تنوع در وعده‌های غذایی و تنوع در به اشتراک گذاری است. به عبارت دیگر این محصول در انواع مختلف غذاهای خانوادگی از سالادها گرفته تا کباب‌ها، خورش‌ها، نیم وعده‌ها و حتی صبحانه کاربرد دارد.

این خصوصیات باعث شده است محبوبیتی که این محصول در پنج قاره جهان به دست آورده، به سرعت در ایران نیز به یک ترند مهم تبدیل شده و دوست داران غذا را به خود جلب کند.

هالومی نقطه عطفی در تغییر الگوی تغذیه مردم

پنیر کبابی‌هالومی می‌تواند در دگرگونی الگوهای غذایی مردم یک نقطه عطف به شمار آمده و ضمن اصلاح نابسامانی‌های غذایی جامعه در تامین سلامتی طیف‌های گسترده مردم بسیار موثر عمل کند.

این محصول که می‌تواند جایگزین گوشت، مرغ و سایر مواد غذایی مشابه شود، در بسته بندی‌های سهل‌الوصول و بدون نیاز به عمل آوری‌های قبل از پخت، سهولت تغذیه را که یکی از نیازهای زندگی ماشینی مردم امروز است نیز تامین می‌کند.

امروزه شهروندان با توجه به شکل زندگی، کمبود وقت و کم رنگ شدن کارکرد آشپزخانه در فرهنگ و الگوهای تغذیه ای، نیازمند محصولات جدیدی مانند پنیر کبابی هستند تا بتوانند ضمن حفظ زندگی سالم غذایی خود از خصوصیات مدرن آن نیز بهره مند شوند.

پنیر کبابی دارای خصوصیت‌هایی در مصرف و متریال است که می‌تواند هر دو سوی این معادله زندگی مدرن را پوشش دهد.

سرعت در تغذیه، دریافت بالاترین ریزمغذی‌ها، امکان تکرار مصرف، لذت بردن از طعم دلچسب و فقدان عناصر مضر در محصولات فراوری شده ای مانند سوسیس و کالباس، از جمله خصوصیت‌های این محصول است که به نظر می‌رسد در دهه آینده نقش پررنگی در تغییر الگوی غذایی مردم به سوی «غذای سالم» در عین سرعت و سهولت ایفا خواهد کرد.

این مطلب مفید بود ؟
بدمتوسطخوبخیلی خوبعالی
( تعداد رای دهنده 3, میانگین امتیاز: 1,67 از 5)
Loading...

ارسال دیدگاه شما

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.