جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
×

علل سردرد در ماه رمضان

علت سردرد روزه‌داران چیست؟

علل شایع سردرد در ماه رمضان

 

سردرد در ماه رمضان یک مشکل فراگیر برای روزه داران بویژه در فصل تابستان می باشد. برخی از روزه داران اظهار می کنند که از اول صبح دچار سردرد شدید می شوند و برخی دیگر از بی حالی و سردرد بعد از ظهر شکایت دارند.

اما علت سردرد روزه داری چیست؟ آیا خطرناک است؟ و اما درمان و راه حل سردرد در ماه رمضان چیست؟

 

علل شایع سردرد در ماه رمضان

 

سردرد علل و عوامل بسیار متنوع و گوناگونی می تواند داشته باشد از تومور مغزی، انسفالیت، مننژیت گرفته تا آلودگی هوا، بی خوابی، تغذیه نامناسب و غیره

تشخیص نوع سردرد به عهده متخصص مغز و اعصاب است اما اگر شما فردی هستید که تا قبل از ماه رمضان دچار سردرد های ممتد نبوده اید و اکنون هم زمان با روزه گرفتن دچار سردرد های جدیدی می شوید نیازی به مراجعه به پزشک ندارید و ما سعی می کنیم در این مقاله علمی مشکل شما را برطرف کنیم.

به گفته دکتر غلامرضا کردافشاری استاد دانشکده طب سنتی دانشگاه تهران، از دیدگاه طب سنتی کمبود خواب و استراحت، کاهش قندخون در طول روزه داری، کم شدن مصرف کافئین، کاهش مصرف سیگار، کم آبی، کم خونی و مشکلات دستگاه گوارش و معده علل شایعی برای سردرد در ماه رمضان محسوب می‌شوند.

وی توصیه کرد افراد روزه دار ساعات خواب را طوری تنظیم کنند که دچار کم خوابی آزار دهنده نشوند. در این خصوص خواب قیلوله (یعنی از حدود یک ساعت به ظهر مانده، به مدت نیم ساعت خوابیدن) اثر نشاط بخشی دارد.

وی با بیان اینکه خواب با شکم پر بلافاصله پس از سحر توصیه نمی شود، افزود: خواب با شکم پر باعث پیدایش طعم نامطبوع در دهان، احساس کسالت و سردرد و بی نشاطی می شود که البته خواب بلافاصله پس از افطار نیز صحیح نیست، اما خواب در ساعات اولیه شب توصیه می‌شود.

 

چه عواملی می توانند باعث ایجاد و بروز سردرد در ماه رمضان شوند؟

کاهش قند خون

کاهش مصرف کافئین

کم خونی

بی خوابی

خواب نامناسب (بد خوابی)

تغذیه نامناسب

کم آبی بدن و عدم نوشیدن آب کافی

تغییر شرایط و روند عادی زندگی روزمره

 

در ادامه به بررسی عوامل سردرد در ماه رمضان می پردازیم

 

سردرد ناشی از کاهش قند خون

افرادی که در طول روزه داری به علت کاهش قند خون دچار سردرد می شوند، باید وعده سحری را حتما مصرف کنند اما در این وعده از مصرف غذاها و نوشیدنی‌های حاوی مواد قندی فرآوری شده و شکر به مقدار زیاد بپرهیزند.

مصرف قندهای سریع الجذب مثل شکر سفید، نبات، شکلات و شیرینی تهیه شده در قنادی ها باعث جذب سریع قند خون و ترشح زیاد انسولین و به دنبال آن پایین افتادن سریع قندخون می شود و در نتیجه اعتیاد به خوردن قند و شکر و شیرینی ایجاد می شود.

 

علل شایع سردرد در ماه رمضان

 

سردرد به علت کم آبی

یکی از مهمترین عوامل بروز سردرد در ماه رمضان برای روزه داران بویژه در فصول گرم مواجهه بدن با کمبود آب است، اگر در طول روز بدن به اندازه کافی آب دریافت نکند، دچار کم آبی شده و همین، زمینه ساز بروز سردرد است و برای افراد دچار میگرن و سردرد، بیماری را تشدید می کند. دلیل آن نیز بروز مشکل در جریان طبیعی خون و تاثیر منفی بر اکسیژن رسانی به سلول ها و بافت ها به ویژه سلول های مغز است. این موارد باعث ایجاد سردرد می شوند.

مصرف میوه‌هایی مثل خیار، هندوانه، خربزه، انگور، گلابی، سیب، به، آلبالو و زردآلو در فاصله بین افطار تا سحر توصیه می‌شود.

 

سردرد به علت کاهش مصرف کافئین

یکی از مهمترین علل سردرد در ماه رمضان کاهش مصرف کافئین است .برای جلوگیری از این امر باید افراد ۲ تا ۳ هفته قبل از شروع ماه رمضان مصرف چای، قهوه و مواد دارای کافئین در رژیم غذایی خود را کاهش دهند تا به تدریج به دریافت مقدار کم آن در طول ماه رمضان عادت کنند.

مصرف چای سبز بدون کافئین به جای چای سیاه در این زمینه می تواند کمک کننده باشد.

 

سردرد به علت کم خونی

یکی دیگر از علل سردرد در ماه رمضان و در ماه های دیگر سال را کم خونی است . به بیماران دچار کم خونی توصیه می شود شربت عسل با آب جوش (بدون لیمو ترش) بعد از سحری و قبل از خواب مصرف کنند.

همچنین برای این بیماران در وعده‌های افطار و سحر هر بار یک لیوان شربت شیره انگور رقیق شده با آب نیز موثر خواهد بود.

 

سردرد به علت بی خوابی

ساعت اذان صبح رمضان امسال تقریبا چهار  بامداد می باشد و برای آماده سازی و صرف سحری می بایست حداقل ساعت ۳.۳۰ از خوب بیدار شد. پس از خواندن نماز صبح روزه دار شاغل فرصت بسیار کمی برای استراحت دارد، از سوی دیگر شب ها خیلی از خانواده ها یا افطاری دارند و یا در مجلس افطاری حضور پیدا می کنند و حداقل تا ساعت یک بامداد هم فرصت خوابیدن نخواهند داشت حتی اگر در مجلس میهمانی هم نباشند برنامه های فشرده تلوزیونی تا ساعت ۱۲ شب روزه داران را بیدار نگه خواهد داشت. با احتساب این موارد و گرفتن میانگین خواب مفید شبانه بیشتر از ۳ ساعت نیم نخواهد بود و البته بسیار از هموطنان ظهر ها هم فرصت خوابیدن ندارند، منابع علمی ابراز دارند که یک انسان بالغ روزانه بین ۶ تا ۸ ساعت نیاز به خوابیدن دارد بنابراین قطعنا کم خوابی یکی از مشکلات احتمالی روزه داران است که می تواند موجب خستگی روزانه و البته سردرد های متوسط گردد.

 

علل شایع سردرد در ماه رمضان

 

سردرد به علت خواب نامناسب

به هم ریختن ساعات خواب روزانه از جمله مواردی است که موجب بروز سردرد در ماه رمضان می گردد. در ماه رمضان خوردن سحری روزه داران را مجبور می کند تا نیمه شب از خواب بیدار شوند لذا می تواند موجب ایجاد سردرد در ایشان گردد.

 

سردرد به علت تغذیه نامناسب

تغذیه مسئله مهمی در حفظ سلامتی می باشد، شاید برخی این تصور را داشته باشند که گرفتن روزه با توجه به ساعات طولانی نخوردن غذا به سلامتی آنها آسیب میزند اما این درست نمی باشد چرا با یک برنامه تغذیه  اصولی روزه گرفتن حتی میتواند موجب افزایش سلامتی گردد که در بخش بعدی به آن خواهیم پرداخت اما در اینجا می خواهیم به بررسی آن دسته از موارد غذایی بپردازیم که کمبود آن ها موجب بروز سردرد می شود.
مواد قندی: سلول های عصبی بدن جهت زنده ماندن و فعالیت ایدآل خود نیاز مند مصرف گلوکز می باشند لذا مواد قندی نقش بسیار مهمی در بهبود کارکرد یسیستم اعصاب بدن انسان دارد اما این بدان معنا نیست که فرد مجبور باشد داتما مواد قندی مصرف کند.
ویتامین ها: کمبود ویتامین ها بویژه گروه B و خصوصا ویتامین B1 می تواند کیفیت کار سیستم اعصاب بدن را دستخوش تغییر و تضعیف کند.

 

سردرد به علت تغییر در روند عادی زندگی روزمره

تغییر ساعات خواب و بیداری، تغییر ساعات و وعده های غذایی از جمله مواردی است که موجب بروز سردرد در ماه رمضان می شوند.

 

روش های جلوگیری و مقابله با سردرد در ماه رمضان چه می باشد؟

توصیه هایی برای  جلوگیری از بروز سردرد در ماه رمضان

باید سعی کنید شب ها قبل از ساعت ۱۲ بخوابید.

تا جایی که میتوانید بعد از ظهر ها بین ساعات ۱۴ الی ۱۹ حدود ۱.۳۰ تا ۲ ساعت خواب داشته باشید.

در طی روز از انجام کارهای غیر ضروری خودداری کنید.

تا جای ممکن از قرار گیری در معرض تابش نور خورشید پرهیز کنید.

سحر ها حتما میوه بخورید (خیار، هندوانه، طالبی).

سحرها حتما سبزیجات هم بخورید (گوجه فرنگی، کاهو، سبزی خوردن و…)

سحرها اگر میتوانید حداقل یک عدد گردو یا مقداری بادام زمینی بخورید.

اگر دستور منع مصرف از سوی پزشک ندارید، سحر ها نصف قرص ویتامین B1 صدمیلی گرم و نصف قرص ویتامین C  مصرف کنید. (از مصرف قرص های مولتی ویتامین خارجی و داروهای تقویتی دیگر خودداری کنید)

از خوردن غذاهای چرب و سنگین مانند (کله پاچه، آبگوشت و…) در هنگام سحر خودداری کنید.

از خوردن غذاهایی که تشنه کننده هستند مانند (ماکارانی ها، سیب زمینی، نان بربری، ترشی یا شور، پنیر و..) خودداری کنید.

اگر به تخم مرغ حساسیت ندارید، سحر ها یک تخم مرغ آبپز (مغز پخت) بخورید.

از مصرف سوسیس، کالباس ، همبرگر، ژامبون و غذاهای پخته بسته بندی شده خودداری کنید.

هنگام سحر یک لیوان چای شیرین و دو لیوان آب مصرف کنید.

درد هنگام خوردن سحری حتما از خرما یا عسل یا مربا استفاده کنید.

زمانی که ساعت افطار بعد از ساعت ۸ شب است افطاری و شام را با هم صرف کنید.

افطاری را مختصر و شام را کامل بخورید.

در زمان افطار یک لیوان چای شیرین و دو لیوان آب خنک بنوشید و تا آخر شب هر یک ساعت یک لیوان کامل آب بنوشید.

برای افطار حتما مواد پروتئینی (مانند گوشت قرمز و مرغ و …) مصرف کنید.

 

خبرگزاری ایسنا/www.headaches.ir

این مطلب مفید بود ؟
بدمتوسطخوبخیلی خوبعالی
( تعداد رای دهنده 2, میانگین امتیاز: 5,00 از 5)
Loading...