جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
×

خواص کافور و فواید درمانی آن | روش استفاده و مضرات کافور

کافور ، ماده جامد مومی شکل شفاف یا سفید است که از درخت کافور به دست می‌آید. این ماده قابل اشتعال، دارای بویی تند و قوی و اثر ضدعفونی کنندگی است. اگر با خواص کافور و فواید درمانی آن آشنایی ندارید، با ما همراه باشید تا از مزایا و مضرات این ماده شگفت انگیز مطلع گردید.

کافور درختی است همیشه سبز با شاخه و برگ بسیار که تا ارتفاع ۲۵ الی ۳۰ متر رشد می کند. گلهایی سفید و میوه ای قرمز رنگ دارد. قرنهاست که از کافور در طب سنتی آسیا استفاده می‌شود.

کافور به شکل مکعب‌هایی معطر و یا عصاره‌ی درخت کافور موجود است. کافور خاصیت ضد عفونی کنندگی، بی‌حس کنندگی، ضد التهابی، تحریک کنندگی، ضد روماتیسمی، آنتی نورالژی، آنتی اسپاسمودیک و آرامبخشی دارد. ضمنا کافور به عنوان یک ضد احتقان طبیعی عمل می‌کند که علت اصلی استفاده از آن در پزشکی نیز هست. کافور به دلیل خواص فراوانی که برای سلامتی دارد، در بسیاری از محصولات مراقبت از سلامتی کاربرد دارد.

از کافور به صورت موضعی، استنشاقی و به شکل مایع یا نیمه جامد استفاده می‌شود.

 

خواص کافور

خواص کافور برای درمان سرفه

کافور، درمان خوبی برای سرفه است. بوی تند کافور می‌تواند سینه را صاف کرده و آبریزش بینی را متوقف کند. بسیاری از پمادهای مالیدنی مربوط به سینه و گلو جهت درمان سرفه و سرماخوردگی حاوی کافور هستند، یعنی در واقع کافور، یکی از عناصر اصلی در ترکیب آنهاست.

روش استفاده : ۴ تا ۵ قطره عصاره‌ی کافور را با یک قاشق غذاخوری روغن بادام ترکیب کرده و آن را به آرامی و به مدت چند دقیقه به سینه‌تان بمالید. برای درمان سرفه‌های مزمن، استنشاق بخار کافور بسیار موثر است. چند قطره عصاره‌ی کافور را در کاسه‌ای آب جوش بریزید و بخار آن را تنفس کنید تا هم سینه دردتان خوب شود و هم سرفه‌های‌تان برطرف شود.

هم چنین خارش گلو را تسکین می دهد و برونشیت درمان می کند.

 

فواید کافو برای درمان آکنه

کافور برای درمان آکنه، جوش و بثورات جلدی مفید است، آکنه‌های موجود روی پوست‌تان را پاکسازی کرده و جلوی التهاب‌های بعدی آکنه را می‌گیرد.

خاصیت ضد التهابی کافور کمک می‌کند التهاب و قرمزی پوست‌تان کاهش پیدا کند.

طرز استفاده : یک فنجان روغن نارگیل بکر را در یک ظرف که درپوش محکمی دارد و هوا به آن نفوذ نمی‌کند بریزید، یک قاشق چایخوری عصاره‌ی کافور به آن اضافه کرده و خوب ترکیب کنید. بعد از شستن صورت، آن را خشک کرده و مقداری از ترکیب را روی آکنه بزنید. ۵ دقیقه ماساژ دهید و بگذارید در طول شب بماند. صبح روز بعد، با آب ولرم و یک شوینده‌ی ملایم صورت را بشویید. این کار را هر روز انجام دهید.

 

درمان خارش جوش 

کافور را در آب حل حل کرده و بر روی جوش های ناشی از عرق بگذارید تا خارش آن بهبود یابد و بعد از چند روز استفاده مکرر ناپدید شوند.

 

خواص کافور در تقویت و رشد موها

روغن کافور موها را نرم و زیبا می کند. رشد مو را افزایش داده و موجب کاهش ریزش مو می شود.

 

رفع گرفتگی بینی با کافور

کافور به عنوان یک ضد احتقان طبیعی عمل کرده و گرفتگی بینی را فورا برطرف می‌کند، در نتیجه تنفس راحت‌تر شده و احساس راحتی خواهید کرد.

 

درمان گرفتگی بینی با کافور

روش استفاده : مقدار کمی روغن کافور را با یک قاشق غذاخوری روغن خردل گرم مخلوط کنید و قبل از خواب، آن را به آرامی روی سینه، پشت و گلو بمالید تا تنفس‌تان راحت‌تر شده و بهتر بخوابید. می‌توانید از کرم‌های کافور که در داروخانه‌ها فروخته می‌شود نیز استفاده کنید.

 

خواص کافور در پاک کردن آثار سوختگی

کافور در درمان سوختگی های کوچک و پاک کردن آثار سوختگی موثر است. روزانه مقدار کمی کافور را در آب حل کرده و آن را روی سوختگی یا بریدگی قرار دهید تا زخم ها ناپدید شوند.

 

تسکین فوری درد با کافور

برای تسکین فوری درد، این اسپری را درست کنید.

مواد لازم

روغن کافور ۲ قطره

الکل خالص غلات  ۱ اونس

یک عدد بطری اسپری شیشه ای

 

روش تهیه و استفاده

الکل را بردارید و مقداری روغن را به آن اضافه کنید. محلول را در یک بطری اسپری شیشه ای بریزید و آن را برای استفاده بر روی ماهیچه های زخمی و ناحیه پیچ خوردگی آن ذخیره کنید.

 

خواص کافور در درمان تاول تب

تب خال یا تاول تب، بسیار شایع و واگیردار بوده و باعث درد و ناراحتی زیادی می‌شود. برای درمان تب خال، کافور را امتحان کنید. کافور برای تسکین موقت درد و التهاب تاول، بی‌خطر و موثر است زیرا خواص ضد درد و ضد التهابی دارد.

عصاره‌ی کافور، حالت خنک کنندگی دارد که به تسکین و درمان تب خال کمک می‌کند.

روش استفاده : ۲ تا ۳ قطره عصاره‌ی کافور را با یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل بکر ترکیب کنید و با استفاده از پد نخی، آن را روی تب خال بزنید. این کار را روزی ۳ تا ۴ بار انجام دهید.

 

از بین بردن شپش سر

کافور همراه با روغن نارگیل، یک راه بسیار عالی برای رها شدن از شر شپش سر است. روغن نارگیل، شپش‌ها را خفه می‌کند و کافور هم به دلیل خاصیت ضد انگلی که دارد، آنها را نابود می‌کند.

طرز استفاده : یک قاشق غذاخوری کافور خرد شده را با ۲ قاشق غذاخوری روغن نارگیل مخلوط کنید و آن را به موها بمالید، مخصوصا به پوست سر و ریشه‌‌ی مو. یک کلاه دوش روی سر گذاشته و بگذارید در طول شب بماند. روز بعد با شامپو بشویید. این کار را ۲ تا ۳ بار در هفته و به مدت یک ماه انجام دهید.

 

تسکین دردهای عضلانی

درد عضلانی شما از هر نوعی که باشد، کافور برای درمان آن بسیار سودمند است چون ویژگی ضد التهابی دارد. ماساژ دادن قسمت دردناک با عصاره‌ی کافور به بهبود جریان خون کمک کرده و از سفتی عضلات می‌کاهد در نتیجه دردتان زودتر التیام پیدا خواهد کرد.

روش استفاده : ۵ تا ۶ قطره عصاره‌ی کافور را با ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری روغن زیتون ترکیب کرده و با آن، ناحیه‌ی مورد نظر را ماساژ بدهید. این کار را روزی یک یا دو بار انجام دهید.

هشدار: اگر ماساژ دادن باعث تشدید دردتان شد، دیگر ادامه ندهید و با پزشک‌تان مشورت کنید.

اضافه کردن ۲-۳ قطره روغن کافور به آب وان، ماهیچه های دردناک را تسکین می دهد و گردش خون را در بدن افزایش می دهد. هم چنین به افرادی که از سرما و آنفلانزا مبتلا می شوند کمک می کند تا از حالت ناخوشایندشان خلاص شوند.

 

خواص کافور در برطرف کردن ترک پاشنه

 

خواص کافور در درمان ترک پاشنه پا

اگر ترک‌های پاشنه‌ پای‌تان ناراحت‌تان می‌کند، کافور راهکار خانگی خوبی برای برطرف کردن آن است. کافور کمک می‌کند درد ناشی از ترک تسکین پیدا کرده و فرایند التیام تسریع شود.

روش استفاده : یک تکه کافور را با آب گرم مخلوط کنید و پاهای خود را ۱۰ دقیقه در آن بگذارید. پاهای‌تان را با سنگ پا بسابید، آبکشی کرده و خشک کنید. کمی ویکس به پاشنه‌های‌تان بزنید و جوراب‌های تمیز بپوشید و بخوابید. این کار را هر شب انجام دهید.

 

فواید کافور در درمان میخچه

وجود یک میخچه در پا می‌‌تواند هنگام راه رفتن یا ایستادن ناراحتی زیادی ایجاد کند. برای کاهش این مشکل می‌توانید کافور را امتحان کنید.

کافور یک ضد عفونی کننده‌ی قوی است که به درمان میخچه کمک می‌کند. روغن کافور فورا به داخل پوست نفوذ کرده و درمان را تسریع می‌کند. یک چهارم فنجان روغن نارگیل بکر را در مایکرویو گرم کنید. یک قاشق غذاخوری روغن تربانتین و ۲ قاشق غذاخوری روغن کافور را به آن اضافه کرده و خوب مخلوط کنید، اجازه دهید این کرِم خانگی خنک شود. سپس پاهای‌تان را ۵ دقیقه در آب گرم گذاشته و سپس کاملا خشک کنید و از ترکیبی که تهیه کرده‌اید روی میخچه‌تان بزنید. این کار را روزی ۲ تا ۳ بار انجام دهید.

 

خاصیت آرام بخشی کافور

روغن کافور را در آب وان حمام بریزید،اثر جوانسازی داشته و موجب آرامش بدن و ذهن  می شود. مالش دادن آن روی بالش نیز باعث خواب خوب شبانه می شود.

 

خواص کافور در کاهش میل جنسی

در طب سنتی یکی از اثرات آن را کاهش میل جنسی می‌دانند. ابن سینا معتقد است اگر آن را با سندل و گلاب مخلوط کنند و ببویند شهوت جنسی را قطع می‌کند و اگر آن را بنوشند این اثر بیشتر می‌شود.

طبق تحقیقات انجام شده در دانشگاه شیراز نشان داده‌اند که کافور در دوز کم در فرآیند اسپرم زایی و تولید هورمون‌های آندروژنیک تاثیر منفی دارد. در حالی که تحقیقات انجام شده دیگر نشان می‌دهد که مصرف آن در بالاترین دوز ممکن، می‌تواند حتی باعث افزایش فعالیت جنسی گردد.

 

کافور حشره کش طبیعی

روغن کافور به عنوان یک حشره کُش طبیعی عمل می‌کند که علنش هم بوی بسیار تند کافور و سایر ویژگی‌های آن است. می‌توانید از کافور برای دور کردن پشه‌ها و سایر حشرات استفاده کنید.

طرز استفاده : یک دوم فنجان آب گرم را در یک بطری اسپری تمیز بریزید. ۲۰ قطره روغن کافور به آن اضافه کرده و خوب بطری را تکان دهید. این محلول را در جاهایی که پشه یا حشره دیدید اسپری کنید.

 

تسکین سندرم پای بیقرار

آنهایی که از سندرم پای بیقرار رنج می‌برند با احساس ناخوشایند این بیماری در پاها، مخصوصا هنگام خواب آشنا هستند. برای کاهش احساس ناراحتی و کمک به خواب بهتر می‌توانید از کافور استفاده کنید. خاصیت درمانگر و ضد اسپاسمی کافور به تسکین التهاب و کاهش علائم سندرم پای بیقرار کمک می‌کند.

طرز استفاده : کمی روغن کافور را در روغن زیتون گرم بریزید و تمام قسمت‌های پاهای‌تان را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه با آن ماساژ دهید. این کار را هر شب قبل از رفتن به رختخواب انجام دهید. همچنین می‌توانید از کرم کافور هم به این صورت استفاده کنید.

 

خواص کافور

 

سایر خواص کافور و فواید درمانی آن

استفاده از خمیر کافور می تواند باعث کاهش رشد قارچ ناخن شده و احتمال بازگشت آن را به حداقل برساند.

خمیر کافور در تسکین خارش و تحریک پذیری پوست موثر است.

برای کاهش درد ناشی از نیش حشرات یا زخم، کافور را مستقیما روی پوست بمالید.

پماد ضد خارش است که التهاب را تسکین می دهد.

استنشاق  کافور برای درمان سرفه سرما خوردگی و  بسیاری  از مشکلات تنفسی دیگر مانند گرفتگی بینی موثر است و بوییدن آن جریان تنفسی را باز میکند.

در بهبود گردش خون و سلامت قلب موثر است.

به بهبود سریع تر زخم ها کمک می کند.

کافور خاصیت بی حس کنندگی دارد و از آن می توان برای بی حسی موضعی استفاده کرد.

درمان خانگی عفونت های قارچی و عفونت های پوستی ویروسی است.

آرام بخش بوده و آرامش را به ذهن و بدن برمی گرداند.

در بهبود درد موثر است.

از تشکیل گاز در بدن جلوگیری کرده و در درمان اسهال و استفراغ موثر است.

در درمان درد مفاصل و آرتروز زانو تاثیر دارد.

استنشاق منظم کافور تا حد زیادی می تواند مشکلات تنفسی را کاهش دهد.

موثر در درمان آسم

کاهش درد ناشی از گرفتگی یا اسپاسم در بدن

تسکین سوختگی جزئی.

کافور می تواند زگیل، نقرس، رماتیسم، بواسیر، و زخم های سرد از طریق استنشاق یا کاربرد موضعی درمان کند.

درمان روماتیسم ماهیچه‌ای و ناراحتی‌های قلبی

بندآورنده خونریزی بینی

مفید در درمان آفت

تقویت کننده حواس

درمان چشم درد

 

خواص کافور

 

مضرات کافور

گرچه کافور استفاده های پزشکی زیادی دارد اما باید به عوارض آن نیز توجه کرد. مصرف کافور در دوز بالا موجب ایجاد تشنج می شود.

باید از کافور، در مقادیر کم استفاده‌ کنید زیرا مقادیر بالای آن کشنده است.

کافور موجب خشکی زیاد لب می شود.

مصرف زیاد آن باعث ایجاد قرمزی پوست و بروز دانه‌های پوستی قرمز همراه با درد و خارش می شود.

اگزما، خشکی پوست شدید، ورم ناحیه چشم و دیگر بافت‌های نرم صورت، درد، خارش و پوست پوست شدن

گذاشتن کافور بر پوست شکسته و کنده شده، بسیار خطرناک است.

کافور، برای انسان‌ها بسیار سمی است. مقدار کم آن نیز می‌تواند باعث مرگ در کودکان و مسمومیت در بزرگسالان شود.

یکی از مضرات جدی خوردن کافور هپاتوکسیسیته است که باعث آسیب کبد و مرگ ناگهانی می‌شود.

تشنج و عدم تعادل مواد شیمیایی در مغز.

در صورت ابتلا به صرع، باید مراقب مصرف کافور باشید.

از کاربرد کافور برای کودکان مبتلا به برونشیت یا آسم خودداری‌کنید زیرا باعث گرفتگی قفسه سینه و ایست تنفسی ناگهانی می‌شود.

کافور، با داروی بیماری پارکینسون تداخل‌دارد و سطح سمیت را افزایش‌می‌دهد.

قراردادن کافور بر پوست سر مبتلا به خارش و ترک، بسیار خطرناک است. این یکی از خطرناک‌ترین مضرات روغن کافور است که باعث خارش بیشتر پوست سر و مسمومیت کافور می‌شود.

کافور می‌تواند باعث سفتی درون و اطراف قفسه سینه شود.

مصرف یا تماس طولانی مدت با این ماده باعث مسمومیت مزمن می‌شود که به علت خاصیت سمی و تاثیر زیاد آن بر بدن است.

اثرات سمی کافور بعد از مصرف ۲ گرم ظاهر می‌شود و مقدار کشنده آن در بزرگسالان ۴ گرم و در کودکان ۱ گرم است.

اثرات سمی آن شامل ناراحتی معده، ایجاد گاز معده، قولنج، تهوع و استفراغ، اسهال، اضطراب، هیجان، هذیان گویی، تشنجات صرع مانند و انقباض قلب است.

علایمی که به ویژه در کودکان ظاهر می‌شود شامل هذیان، اسپاسم‌ها و اختلالات تنفسی است.

استفاده از آن در دوران بارداری و برای نوزادان ممنوع است.

کافور دارای اثرات مخدری است. به طور موقت  آرامش را ایجاد می کند. مصرف شود زیاد آن باعث از دست دادن کنترل فرد می شود. بوی روغن کافور می تواند اعتیادآور باشد.

این گیاه برخی مواقع به عنوان جایگزین حشیش استفاده می‌شود، چراکه مصرف ۶ تا ۱۰ گرم از آن منجر به بروز نوعی مسمومیت توام با سرخوشی می‌گردد.

نکته : تمامی این علایم و اثرات زمانی است که بطور مستقیم آن را بخوریم یا بوی آن را استنشاق کنیم یا با پوست تماس پیدا کند و مقدار کمی از آن در غذا علامتی ایجاد نخواهد کرد.

 

نکات مهم در خصوص استفاده از کافور 

کافور قابل خوردن نیست. کافور، فقط برای استعمال خارجی است. خوردن مستقیم یا غیرمستقیم کافور، بسیار خطرناک است.

همیشه قبل از استفاده از کافور، آن را با روغن دیگری ترکیب کنید و سپس به پوستتان بزنید چون بسیار قوی بوده و اگر مستقیما به پوست بخورد ممکن است ایجاد حساسیت کند.

دوز مناسب برای مصرف خوراکی کافور، ۱۲۵ تا ۳۷۵ میلی گرم در روز است.

برای تعیین دوز مناسب خودتان با پزشک مشورت کنید.

 

حنوط کردن

حنوط کردن از مراسم دینی غسل میت است. حنوط در لغت به هر مادّه خوش بویی گفته می‌شود که بدن یا کفن میت را بدان معطر کنند، لیکن در کلمات فقها تنها درباره کافور به کار رفته که به مواضعی از بدن میت مالیده می‌شود.

حنوط کردن میت بنا به دستور پیامبر اکرم(ص) انجام می‏گیرد. در روایتی آمده است:جبرئیل از بهشت کافوری برای پیامبر(ص) آورد (به وزن چهل مثقال) و حضرت رسول آن را سه قسمت کرد:یک قسمت را برای خودشان و دو قسم دیگر را برای حضرت امیر(ع) و حضرت فاطمه زهرا(س) قرار داد.
یکی از حکمت‏های حنوط کردن میت، خوشبو کردن جنازه و از بین بردن بوی بد احتمالی آن به وسیله کافور است.

 

 

این مطلب مفید بود ؟
بدمتوسطخوبخیلی خوبعالی
( تعداد رای دهنده 39, میانگین امتیاز: 4,51 از 5)
Loading...